Restauratie

Kunst willen we het liefst bewaren, zodat generaties na ons van de kunstvoorwerken kunnen genieten. 

Wanneer u besluit om een schilderij en/of lijst te laten schoonmaken en/of restaureren, is het belangrijk dat u duidelijkheid heeft waar het schilderij heengaat, wie de restauratie uitvoert, wat er mee gaat gebeuren en waarom. Daarom is het zaak om u een duidelijke uitleg te geven over de conditie van het schilderij en wat het beoogde resultaat van de restauratie zal zijn. In overleg met u zal een behandelplan worden opgesteld.
 
Zorgvuldig werken, met kennis van zaken en respect voor het origineel staat voorop. Er wordt dan ook uitsluitend gewerkt met reversibele materialen (verwijderbaar) en volgens de ECCO ethische principes.
Voordat met de daadwerkelijke conservatie of restauratie wordt begonnen, zal altijd een nauwkeurig onderzoek worden uitgevoerd, onder andere met behulp van UV-licht, Infrarood reflectografie en microscoop (digitaal en analoog)
 
Van de restauratie wordt een gedetailleerd verslag gemaakt, voorzien van foto’s van vóór, tijdens en ná restauratie. Hierin wordt verantwoording afgelegd over het materiaalgebruik en de gekozen behandelmethoden.
  
Schilderijen zijn na het ontstaan onderhevig aan een natuurlijk verouderingsproces, waarbij onder invloed van licht, relatieve vochtigheid en temperatuursschommelingen verval kan optreden. Beschadigingen zijn ook mogelijk door ondeskundig handelen, uitoefenen van mechanische druk en vandalisme.
 
Conservatie en restauratie zijn verschillende begrippen, maar kunnen niet zonder elkaar:
 
Conservatie; is gericht op het behoud van het origineel en het vertragen van verval en is daarom vaak noodzakelijk. Onder conservering valt bijvoorbeeld het repareren van scheuren, gaten en barsten en het consolideren van de verflaag om verfverlies te voorkomen.
 
Restauratie; concentreert zich op het verbeteren van de esthetische verschijning. Vaak gaat het om het verwijderen van het oppervlakte vuil, vergeelde vernissen en verkleurde overschilderingen en retouches en om het aanbrengen van nieuwe retouches en een nieuwe vernislaag.

Kennismaken?
Bent u geïnteresseerd in onze restauraties? U kunt altijd een afspraak maken voor een geheel vrijblijvende beoordeling van uw schilderij(en). Wij voorzien u graag van een advies.

Enkele voorvoorbeelden van behandelingen van schilderijen: 

-    Verwijderen van oppervlaktevervuiling
-    Verwijderen van de oude vernislaag
-    Fixeren van loszittende verfpartikels
-    Warme dampbehandeling
-    Reinigen achterzijde
-    Rand- en algehele doublering
-    Reparatie scheuren, gaten, barsten van textiele dragers
-    Opvullen lacunes en Retoucheren
-    Het doek op de juiste spanning brengen
-    Verlijmen van gebarsten panelen
-    Aanbrengen van een nieuwe vernislaag.
 
Vraag vrijblijvend een offerte aan: info@jangerritsen.eu of bel ons: 055-5212376
 
 
 

Jan Gerritsen Inlijst-studio

Schumanpark 131
7336 AS Apeldoorn

T 055 - 521 23 76
M 06 - 55 325 445

info@jangerritsen.eu

 

KvK nr. 09122111
Rabobank 14.09.48.848
BTW nr. NL096214752.B02